Main Menu

Har du en fråga om våra produkter eller vår produktion, är du välkommen att maila eller ringa oss. Nedan finner du exempel på några frågor och svar.
Innehåller era produkter nötter?
Nej. Vi använder endast mandel i bageriet.
Innehåller era produkter transfetter?
Hägges använder idag inga fetter som innehåller industriellt framställt transfett, det vill säga ingen delvis härdad vegetabilisk olja.
Faktabakgrund:
Transfett finns naturligt i liten mängd i mjölk och kött från idisslare. Transfett uppstår även vid industriell bearbetning av fetter. Till exempel kan en vegetabilisk olja härdas för att få andra egenskaper, vanligtvis för att bli fastare i konsistensen i rumstemperatur. Vid ofullständig härdning (delvis härdning) kan transfetter bildas. I Danmark får industriellt framställt transfett utgöra max 2 procent av totalfettet i en vara. Reglerna gäller inte för transfett som förekommer naturligt i till exempel mjölkfett. Hägges produkter ligger under detta gränsvärde.
Vilken är er mest sålda vara?
Tårtbotten.
Vilken kaka har ni bakat längst?
Kubben, den har bakats sedan 1957, ett år efter bageriet startades.
Använder ni endast vegetabiliska råvaror?
Nej, äggpulver, äggmassa samt skummjölk finns i vissa kakor men annars är resterande råvaror som används i kakorna vegetabiliska.
Använder ni genmodifierade råvaror?
Nej.
Går era mjuka kakor och kondisbitar att frysa?
Ja, absolut! Förvara gärna kakor i frysen - kan vara bra att ha tillgång till fräscht kaffebröd när du får oväntat besök.
Hur källsorteras förpackningarna?
De hårda askarna är gjorda av PET (polyeten), eller PS (polystyren). De sorteras som hårdplast. Den omgivande mjuka plastfilmen är gjord av PP (polypropen). Påsarna till Mandelkubb är gjorda av PE (polyeten). Dessa förpackningar kan kastas i hushållssoporna. När de förbränns bildas främst koldioxid och vattenånga.
Hur kan Hägges kakor ha så lång hållbarhet?
Mögelsporer finns överallt omkring oss, men mer på sommaren (och då framförallt under rötmånaden) än under resten av året. Mögel kan utvecklas om det finns fukt på produktens yta. För att minska risken för att Hägges produkter ska mögla har vi vidtagit flera olika åtgärder:
- Ren luft i bageriet. Vi blåser in 30 000 kubikmeter filtrerad luft per timme i bageriet. Luften renas i speciella mikropartikelfilter, som tar bort alla typer sporerna innan luften går vidare in i bageriet via ventilationen. Inne i bageriet råder det övertryck, dvs överskottsluften pressas ut genom alla dörröppningar, på så sätt håller vi en mycket ren luftmiljö. För att kontrollera att luften verkligen är ren lägger vi regelbundet ut odlingsplattor, som sedan skickas till laboratorium varje vecka för extra kontroll.
- Rena händer. Vi har klara och tydliga hygienrutiner i bageriet, till exempel tvättar vi alltid händerna innan vi går in i lokalen och vi bär hårnät och skyddsrock. När vi handskas med produkterna använder vi skyddshandskar.
- Skyddande förpackning. Luften i förpackningen som bakverken är förpackad i är ren (se ovan). Förpackningarna är lufttäta (förutom kubben) och detta hindrar att omgivande luft kommer åt kakorna. Kakorna möglar praktiskt taget aldrig så länge förpackningen är obruten.
- Små mängder konserveringsmedel. Vi använder oss av godkända konserveringsmedel som tillsätts i liten mängd. När du öppnar förpackningen smittas produkten av luften från miljön runt omkring dig som alltid innehåller mer eller mindre mögelsporer. För att produkten likväl helst skall kunna hålla sig till och med bäst före dagen (om du inte äter upp alla kakorna på en gång) tillsätter vi små mängder godkända konserveringsmedel.